Kurana göre alkol almak neden günahtır, İçki içmek haram mıdır, Dinimize göre içki içmek.
İçki, içinde alkol bulunan içeceklere verilen genel bir addır. Kur’ân-ı Kerîm’deki karşılığı ise “Hamr”dır. Hamr, şarap demektir. İslâm’ın ilk yıllarında şarabın çok kullanıldığını ve hatta sosyal bir afet hâlini aldığını, pek çok İslami kaynak bize haber vermektedir. Nitekim Hz. Hamza’nın sarhoş olarak Hz. Ali’nin develerine kılıçla saldırdığı, (Buharî, Şirb, 13) ve bazı sahabinin sarhoş olarak namaz kıldığı nakledilmektedir. Ancak Kur’ân-ı Kerîm’de şarabın yasaklanması diğer konularda olduğu gibi birden ve kesinlikle olmamış, bilakis bu yasakta kademeli bir, yöntem uygulanmıştır. İçki yasağı ile ilgili, Kur’ân’da dört ayet bulunmaktadır.
Bunlardan 1. ayette, “Hurma ağaçlarının meyvelerinden ve üzümlerinden de içki ve güzel rızık elde edersiniz” (Nahl, 16/67) denilmektedir.
2,ayette ise, “Sana şaraptan ve kumardan soruyorlar. De ki, o ikisinde büyük günah vardır, insanlara bazı faydaları varsa da günahları yararlarından büyüktür” (Bakara, 2/219) hükmü getirilmektedir.
3. ayette, “Ey inananlar sarhoşken namaza yaklaşmayın” (Nisa, 4/43) emri verilmekte ve nihayet
4. ayette “Ey inananlar, şarap, kumar, dikili taşlar, şans okları şeytan işi birer pisliktir. Bunlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz” (Maide, 5/90) emriyle de içki ve diğer şeyler kesinlikle yasaklanmaktadır.
Kur’ân-ı Kerîm’de içkiye hamr denilmesinin özel bir anlamı vardır. Zira hamr, aklı örten ve bürüyen demektir. Alkolün beyne yaptığı tahribatı düşündüğümüzde içkiye hamr denilmesinin anlamı daha iyi anlaşılır. İçkinin beyne olan zararı, diğer organlara olan zararından çok daha fazladır. Hz. Peygamber de her sarhoşluk veren şeyin hamr olduğunu, hamrın ise haram kılındığını belirterek (Müslim, Eşribe, 73) bütün içkileri yasaklamıştır. Bu sebeple İslâm dini, adı ne olursa olsun bütün içkileri Müslümanlara haram kılmıştır. (C.KIRCA)
0 Comments